Jak vybrat pracovní desku do kuchyně?

pracovni-desky-7

Pracovní deska je jednou z nejdůležitějších součástí kuchyně. Musí být dostatečně odolná, aby nedošlo k jejímu poškrábání. Protože ale tvoří důležitou součást vzhledu vaší kuchyně, musí být také dostatečně atraktivní. Stojí na ní velký počet kuchyňských spotřebičů, každý den ji využíváme – což je možná častěji než například jídelní stůl. Pracovní deska je zkrátka základem kuchyně a vyplatí se dát si s jejím výběrem na čas a zvážit všechny možnosti.

Pečlivý výběr

Pracovní deska není levnou záležitostí, a proto se vyplatí vybrat takovou, která bude odpovídat vašim požadavkům. Určitě by měla být voděodolná a také odolná vůči poškrábání a vysokým teplotám. Vzhledem k tomu, že na pracovní desce budete pracovat pokaždé, když se rozhodnete chystat jídlo nebo nápoje, je důležité, aby byla i povrchově příjemná. Drsné povrchy se také nemusí příliš dobře čistit.

Podle čeho vybírat pracovní desku

Existuje hned několik základních parametrů, které byste měli zvážit při výběru pracovní desky. Tím prvním je, jak často kuchyň využíváte. Pokud vaříte pravidelně každý den, vyplatí se investovat do kvality. Důležité je ale vybrat nejen materiál, ale také správný dekor pracovní desky, která se bude hodit ke kuchyňskému dřezu i kuchyňským skříňkám. Některé dřezy se usazují seshora, jiné zezdola, takže i to je při výběru vzít v potaz.

Uspořádání kuchyňské linky

Uspořádání kuchyňské linky do určité míry závisí na tom, kde jsou umístěny odpady. Důležité je zachovat potřebný spád. Omezení čekají také v rámci elektrospotřebičů, které vyžadují svůj vlastní elektrický okruh. Také je třeba zamyslet se nad odtahem digestoře. Při uspořádání se obvykle oddělují jednotlivé zóny: zóna vaření, zóna mytí a zóna skladovací. Uspořádání do L nebo do U je velice praktické a pohodlné, není ale možné ve všech kuchyních.