Jak se správně starat o pracovní desku v kuchyni

kuchyne-pracovni-deska

Pracovní deska je prvkem, který není snadné vyměnit. Proto byste se měli snažit o její údržbu. Deska vám tak vydrží po dlouhá léta – stále krásná a funkční. Čemu se tedy vyvarovat?

Vodu neee!

Pracovní deska v kuchyni rozhodně není bazénkem. Nemůže se tedy stát, že by při přípravě pokrmů bylo na jejím povrchu větší množství vody. I když je jistě dobře zatěsněna po krajích, voda se někdy dokáže dostat i do míst, kde bychom to nečekali. Dejte si proto pozor na zatékání, a to včetně oblastí v okolí dřezu nebo u zdi.

Krájení? Na desce

Byli jste na staré kuchyňské lince zvyklí sem tam něco krájet? Jestliže si přejete, aby vám pracovní deska dlouho vydržela, nechte si po ruce podložku na krájení. Na pracovní desce se rozhodně potraviny krájet nedoporučuje – dříve nebo později dojde k malinké chybě, kdy vám nůž o kousek sjede. Výsledek? Nenávratně poškozená pracovní deska.

Rychlý úklid

Milovníci vaření většinou nejsou již přílišnými milovníky úklidu. Bez něj se ale samozřejmě naše fungování v rámci kuchyně neobejde. Proto se vždy snažte, abyste již během vaření měli co nejvíce uklizeno. Vykliďte myčku, naskládejte do ní pomůcky, které již nepotřebujete. Na pracovní desce se snažte provést alespoň rychlý úklid, kdy se zbavíte největších nečistot.

Barevná výstraha

Pokaždé, když budete pracovat s potravinami, které obsahují barvivo, zbystřete. Červená řepa, houby, citrón, nebo třeba červený rybíz zanechá na pracovní desce své stopy. Když budete s těmito plodinami pracovat, vždy se snažte jejich stopu na pracovní desce ihned zahladit. Faktor času hraje svou roli – jednejte ihned.

Pracovní deska vám vydrží dlouho v té nejvyšší kvalitě a kráse. Stačí jen zvolit správné postupy během jejího užívání. Znali jste všechna tato doporučení? Přidali byste sami za sebe ještě nějaké další?