Druhy materiálů, z nichž se vyrábí pracovní desky do kuchyně

pracovni-deska-dryhy-materialu-detail

Pracovní deska je nejvíce využívanou plochou v kuchyni. Proto byste měli klást důraz na to, aby byla skutečně kvalitní a odolná vůči poškrábání. Bohužel najít takovou, která bude splňovat vaše požadavky a která bude zároveň v takové cenové relaci, jež je vám sympatická, není zrovna snadné.
Vybrali jsme proto nejčastější druhy materiálů, z nichž si třeba vyberete.

Masivní dřevěná pracovní deska

Zejména v moderních domácnostech se dává přednost dřevu. I když jsou napodobeniny daleko levnější, mít doma kousek přírody je báječný pocit. I proto se pracovní desky vyrábí stále více z masivu, který do domácnosti vnáší příjemnost a útulnost.

Při instalaci pracovní desky se používá zdravotně nezávadné lepidlo, dřevo navíc prochází povrchovou úpravou, což zajišťuje jeho vysokou odolnost, životnost a nenasákavost. Pokud se rozhodnete pro tento materiál, musíte o něj však pečovat. Dřevo je živé a má tendenci se rozpínat a napínat.

MDF deska

Mezi nejpopulárnější pracovní kuchyňské povrchy patří bezesporu MDF deska. Mluvíme o materiálu, který poměrně dobře odolává například běžně používaným chemikáliím, k nimž patří i ocet, olej nebo přírodní kyseliny, s nimiž se při vaření nebo při úklidu běžně zachází. Bohužel už hůře snáší rozpálený hrnec nebo jí může ublížit sebemenší nešetrné zacházení.

Pozor také na vodu. Pokud se poruší laminátový povrch a dostane se pod desku voda, hrozí nabobtnání pracovní plochy, což je bohužel nenávratné poškození.

Přírodní kámen

Závěrem zmiňme takový drobný luxus, který můžete dostat i do vašeho příbytku. Mluvíme o přírodním kameni, který však na první pohled vypadá opravdu krásně. Pyšní se i skvělými vlastnostmi, k nimž patří odolnost prosti vsakování olejů.

Nejčastěji se používá žula, kterou je možné dodat v matné i lesklé podobě.