Aby granitové dřezy vydržely co nejdéle. Tipy na jejich údržbu

ganit-drez

Granitové dřezy se stále častěji stávají součástí moderních kuchyní. Někteří lidé se jim ale raději vyhýbají, protože se obávají, že jsou příliš náročné na údržbu. Naštěstí to není pravda, takové povrchy můžete očistit velice snadno. Velice vám pomůže pravidelné čištění, nejlépe večer, když jste domyli poslední nádobí. Existují ale určité typy, které mohou prodloužit životnost a krásu vašeho dřezu.

Potírání olejem

Poté, co svůj granitový dřez důkladně vyčistíte, jej opláchněte teplou vodou a utřete do sucha. Pro krásný vzhled se vyplatí dřez ještě natřít klasických kuchyňským olejem, který používáte na smažení.Váš dřez bude vypadat jako nový! Nerezový dřez může tomu granitovému závidět jeho lesk! Stejný trik můžete čas od času použít také na svá dřevěná prkénka.

Pozor na odolné skvrny

Šťáva z červené řepy, červené víno, káva nebo čaj umí vytvořit pohromu vždycky, když se dostanou mimo kuchyňské nádobí. Skvrny z nich jsou velmi odolné a dokážou nenávratně poškodit různé textilie, plasty i podlahy. Granitové dřezy nejsou bohužel výjimkou. Pokud se vám stane, že jste nějakým odolným „barvivem“ polili svůj granitový dřez (zejména ten béžový), skvrnu vyčistěte co nejdříve, aby se nedostala do vnitřní struktury materiálu. Pak je velmi obtížné se jí zbavit.

Ocet umí zázraky

K čištění granitových dřezů bychom rozhodně neměli používat silné abrazivní prostředky ani žádná bělidla či žíraviny. Vystačíte si s octem. Ten vám může pomoci odstranit odolné skvrny (například z potravin) nebo také usazený vodní kámen. Zkuste nejprve použít octový roztok, který vytvoříte smícháním octa a vody v poměru 1:1, když to nepomůže, použijte neředěný ocet. Stejným způsobem je možné použít citronovou šťávu, i když tato varianta už není tak levná. Vyplatí se, když potřebujete zakročit rychle, například k odstranění odolné skvrny.