Podzim plný slev 5% sleva na Blanco, Sinks, Franke v košíku uplatněte kód "PODZIM"

Jak vybrat nábytkové úchytky?

Pokud plánujete obměnu úchytek na vašem nábytku nebo kuchyni, měli byste zohlednit minimálně tři základní aspekty. Jedině tak dosáhnete pozitivního estetického výsledku, ale i praktičnosti a funkčnosti, která významně ovlivní vaše pohodlí při každodenním používání nábytku.

victoria 1

Barva nábytku

Z estetického hlediska byste měli při výběru vhodné úchytky zohlednit i barvu nábytku. A to jednak přímo daného kusu, na který budete úchytky montovat, ale také okolních kousků, které se v místnosti nacházejí. Úchytky je vhodné volit ve vhodné barvě s ohledem na podklad. Může přitom jít jak o barvu přímo kontrastní, na které úchytky krásně vyniknou a oživí celý kus, tak i barvě zcela totožné, která podtrhne minimalistický čistý dojem.

Styl interiéru

Úchytky by měly korespondovat i s celkovým stylem interiéru. Je sice hezké, že vás zrovna zaujaly originální knopky se štěňátky nebo masivní kované úchytky s patinou, ovšem do vašeho obýváku ve skandinávském stylu zkrátka ani jedny nezapadnou. Volte tedy modely korespondující se stylem interiéru, případně s dalšími kusy nábytku, pokud chcete dotvářet jednotný dojem v dané místnosti. Nejde jen o barvu. Je hodně odstínů hnědé nebo klasické bílé úchytky nebo černé knopky, ale hlavně styl, který může kombinací dřeva a kovu nebo čistě plastu působit zcela jinak.

Praktičnost

Jakkoliv to může znít nudně, neměli byste při výběru úchytek opomíjet ani praktickou stránku věci. U úchytek v tomto ohledu hraje roli tvar i materiál. Oba tyto faktory mají pak vliv na odolnost a životnost, jednoduchost otevírání i jednoduchost údržby. Obecně platí, že masivnější úchytky jsou odolnější a trvanlivější a obvykle se s nimi i snáze manipuluje, protože lépe padnou do ruky. Samozřejmě ale záleží vždy na konkrétním modelu. Úchytky s jednoduchými liniemi jsou pak na maximálně nenáročné údržbu, zatímco naopak členité úchytky, především pokud mají strukturovaný povrch, mohou být na údržbu náročnější. Dobře proto zvažte jejich volbu zejména v kuchyni, kde vznikají nečistoty v důsledku vaření.

nakana 3