Jak vybrat nábytkové úchytky?

Pokud plánujete obměnu úchytek na vašem nábytku nebo kuchyni, měli byste zohlednit minimálně tři základní aspekty. Jedině tak dosáhnete pozitivního estetického výsledku, ale i praktičnosti a funkčnosti, která významně ovlivní vaše pohodlí při každodenním používání nábytku.

victoria 1

Barva nábytku

Z estetického hlediska byste měli při výběru vhodné úchytky zohlednit i barvu nábytku. A to jednak přímo daného kusu, na který budete úchytky montovat, ale také okolních kousků, které se v místnosti nacházejí. Úchytky je vhodné volit ve vhodné barvě s ohledem na podklad. Může přitom jít jak o barvu přímo kontrastní, na které úchytky krásně vyniknou a oživí celý kus, tak i barvě zcela totožné, která podtrhne minimalistický čistý dojem.

Styl interiéru

Úchytky by měly korespondovat i s celkovým stylem interiéru. Je sice hezké, že vás zrovna zaujaly originální knopky se štěňátky nebo masivní kované úchytky s patinou, ovšem do vašeho obýváku ve skandinávském stylu zkrátka ani jedny nezapadnou. Volte tedy modely korespondující se stylem interiéru, případně s dalšími kusy nábytku, pokud chcete dotvářet jednotný dojem v dané místnosti. Nejde jen o barvu. Je hodně odstínů hnědé nebo klasické bílé úchytky nebo černé knopky, ale hlavně styl, který může kombinací dřeva a kovu nebo čistě plastu působit zcela jinak.

Praktičnost

Jakkoliv to může znít nudně, neměli byste při výběru úchytek opomíjet ani praktickou stránku věci. U úchytek v tomto ohledu hraje roli tvar i materiál. Oba tyto faktory mají pak vliv na odolnost a životnost, jednoduchost otevírání i jednoduchost údržby. Obecně platí, že masivnější úchytky jsou odolnější a trvanlivější a obvykle se s nimi i snáze manipuluje, protože lépe padnou do ruky. Samozřejmě ale záleží vždy na konkrétním modelu. Úchytky s jednoduchými liniemi jsou pak na maximálně nenáročné údržbu, zatímco naopak členité úchytky, především pokud mají strukturovaný povrch, mohou být na údržbu náročnější. Dobře proto zvažte jejich volbu zejména v kuchyni, kde vznikají nečistoty v důsledku vaření.

nakana 3